Hürriyet’in Logosu Değişiyor!


Basın camiasının amiral gemisi Hürriyet’in logosunun değişeceğine dair iddialar sıkça dile getirlmeye başlandı. Hatta değişikliğin bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle gerçekleşeceği de iddialar arasında…
Star Gazetesi’nden Ahmet Kekeç, Hürriyet’in logosunun değiştirilmesi gerektiğini yeniden gündeme getirdi.
Star Gazetesi’nin en önemli yazarlarından Ahmet Kekeç, Hürriyet’in logosundaki “Türkiye Türklerindir” sloganını yeniden gündeme getirdi ve bu sloganın artık kaldırılması gerektiğini söyledi.
Kekeç, yazısında çok önemli bir de hatırlatmada bulunuyor, Aydın Doğan Hürriyet’in logosunun altındaki slogan için “Bu lejandı kaldırmaya benim bile gücüm yetmez” demiş fi tarihinde…
Ahmet Kekeç Aydın Doğan’a ise “Neden gücünüz yetmiyor Aydın bey, korktuğunuz nedir?” diye soruyor.
‘Kürt Açılımı’ çalışmaları ve AK Parti’ye yakınlığı bilinen Star Gazetesi’nde böyle bir yazının çıkmasından sonra sloganın kaldırılması çok uzun sürmeyecek gibi gözüküyor.
hurriyet_logo
SLOGAN KALDIRILMALI MI?
Hürriyet Gazetesi’nin logosunun içerisinde kullandığı bir slogan “Türkiye Türklerindir” aslında gazetecilikle uzaktan yakından alakası olmayan bir slogan…
Düz mantığı baz alarak konuya bakıldığında o sloganın bir gazetenin logosunda yeri yok yani zamanında eklenmesi gereksiz, zamanında eklenmesi gereksiz olduğu kadar şuan bir açılım süreci var diye sloganın kaldırılması logonun düzeninin bozulup değiştirilmeside en az eklenmesi kadar gereksiz.
Hürriyet Gazetesi’nin kullandığı “Türkiye Türklerindir” sloganı okuyucunun milliyetçi duygularını okşamak amacıyla oraya yazılmış, birazda milletimize ‘göbeğini kaşıyan adam’ muamelesini sürdüren bir slogan. Aslında bir slogan dahi değildir bu sadece bir cümle yazıdır.
Alanınız, bağlı bulunduğunuz sektör ve verdiğiniz hizmetle uzaktan yakından alakası olmayan cümleler dünyanın neresinde olursa olsun ‘slogan’ olarak değerlendirilmez.
Artık insanlarımız her ‘Vatan Millet Sakarya’ diyene kanmıyor, kimlerin gerçekten vatanına, milletine sahip çıkacağını kimlerinse duyarsız kalacağını çok iyi gözlemliyor.
rugudesign.blogspot.com’un GÖRÜŞÜ

Öncelikli olarak Hürriyet’in bir devlet kurumu olmadığının herkes farkına varmalı. Yani özel sektörde hizmet veren bir firmanın logosunun, sloganının devletin herhangi bir politikasına alet edilmesi, kurban verilmesi kesinlikle doğru değildir.

Ayrıca “Türkiye Türklerindir” ibaresinde rahatsızlık duyulacak bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Anayasamızın 66. maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti Devletine Vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Bu bakış açısıyla “Türkiye Türklerindir” ibaresinden çıkan sonuç: Türkiye, O’na gönülden bağlı olan herkesindir.
Bir köşe yazarı olarak Ahmet Kekeç’te görüşlerini dile getirebilir, herkes fikirlerini özgürce dillendirebilir fakat herhangi bir zorlama, müdahale ya da zorla değiştirme çabasının ülkemizin imajına zarar vereceğinden kimse kuşku duymasın.
Hürriyet Gazetesi durumu kendi içerisinde değerlendirmeli ve kurumsal kimliği açısından olaya yaklaşarak bir karar vermelidir. Devletin uyguladığı bir açılım politikası ya da herhangi başka bir durumdansa kendi kurumsal kimliğini ön planda tutarak bir değerlendirmede bulunması toplumsal olarakta en normal karşılanacak durumdur.
HÜRRİYET’TE DEĞİŞİKLİK ŞART
Son olarak Hürriyet Gazetesi’nde logo, slogan, mizanpaj olarak görsel bir vizyon değişikliğinin zamanının geldiğinin aşikar olduğunu belirtelim.
En eski, en yaşlı, en büyük benim yaklaşımıyla kendini ağırdan satan Hürriyet Gazetesi’nin görselliğe daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizelim.

Yorumlar