MSN Messenger Mart'ta tarihe karışıyor

Windows Live Messenger ya da eski adıyla MSN Messenger sohbet yazılımı Mart ayından itibaren tarihe karışacak.


Microsoft, Windows Live Messenger'ı kapatarak internetten hem görüntülü konuşma hem de mesajlaşma imkanı sağlayan Skype programına ağırlık verecek.

Peki milyonlarca Windows Live Messenger kullanıcısı ne yapacak?

Kullanıcılar ya hesaplarını Skype'a geçirecekler ya da rakip firmaların yazılımlarını kullanacaklar.

1999'da kullanıma başlanan programın 2009'da toplam 330 milyon aktif kullanıcısı olduğu belirtilmişti.

Bu yıl ise ABD kullanıcılarının 8.3 milyona düştüğü, buna karşın Skype kullanıcı kitlesinin giderek büyüdüğü kaydedildi.

Microsoft geçiş sürecini kolaylaştırmak için Windows Live Messenger kullanıcılarına hesaplarını Skype'a geçirmeye yarayan bir yazılım sunuyor.  Ayrıca Skype'a doğrudan Windows Live Messenger hesabıyla da bağlanılabiliyor.

Skype'a geçince bunlara dikkat edin

Skype, MSN'den farklı bir mantıkla çalışıyor. Bazı konularda daha dikkatli olmak gerekiyor. ESET Kıdemli Araştırma Uzmanı Righard Zwienenberg'in uyarıları şöyle:

Başka makinede kullanım riskli
“Skype’yi başkasının bilgisayarında ya da internet kafe gibi ortamlarda kullanıyorsanız, verilerin sızması gündeme gelebilir. Geçmiş iletişim bilgileri, sizin makineniz ve bulutun dışında üçüncü bir sisteme transfer edilebilir. Skype kullanmayı sonlandırdığınızda, bu gizli yerde saklanan bilgiler silinmiyor ve sonra da, nereye bakacağını bilen kişiler, gönderdiğiniz mesajları ya da kiminle konuştuğunuz gibi bilgileri inceleyebiliyor”.
Geçmişi temizleyin
Zwienenberg’e göre eğer kendi sisteminiz dışında başka bilgisayarlarda Skype kullanıyorsanız, Skype’ı kapatmadan önce geçmiş bilgilerinizi ve içerik detaylarınızı silebilirsiniz. “Araçlar” menüsü içinde bulunan “Seçenekler” kısmında geçmişin nasıl tutulmasını istediğinizi ayarlayabilirsiniz. Buradaki “Gizlilik Seçenekleri” bölümünde yer alan “Clear History-Geçmişi Temizle“ düğmesiyle, hassas bütün verileriniz yerel olarak saklanan gizli yerlerden silinecek ve gizliliğiniz daha iyi sağlanacaktır.
Kişisel bilgilerinizle hassas davranın
Kurulum sırasında, küçük puntolarla yazılmış olan, “Skype Kullanım Kılavuzunu” ve “Skype Gizlilik Sözleşmesini”’ni okumayı öneren Zwienenberg’e göre ne yazık ki çoğu kişi bu dokümanları okumaya zahmet etmiyor ve sadece geçerli olan ileri düğmesine basıyor. Ancak “kişisel bilgileriniz ile ilgili hassas olun” uyarısında bulunan Zwienenberg, “Eğer size ait olmayan farklı bir bilgisayar kullanıyorsanız özel verilerinizi silin. Ama en iyisi, sizin için önemli olan gizli ve özel verilerinizi korumak için başka sistem kullanmayın” diye konuştu.

Yorumlar